Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ośla łąka

Ciasto ze szpinakiem robi furorę od dawna. Udało się nam dostać przepis od Asiuni. Wygląda bosko, a jak smakuje zaraz się przekonamy, bo juz siedzi w piekarniku.

Ośla Łąka


Składniki (tortownica 22 cm):

1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
3 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (szpinak rozmrażamy, a następnie kładziemy na sitko, by pozbyć się wody)

Krem:

200 g śmietanki 36 proc.
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
skórka z jednej cytryny

Oraz:

garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia - mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie stopniowo wlewamy olej. Dodajemy potem partiami mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem. Na koniec dorzucamy stopniowo szpinak i miksujemy do połączenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 55-60 minut (do suchego patyczka).
Gdyby ciasto zbyt rumieniło się na wierzchu, warto przykryć folią aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wierzch ciasta obcinamy nożem. Tworzymy okruszki, które posłużą nam do ozdoby. Ciasto możemy opcjonalnie delikatnie nawilżyć wodą z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Śmietankę i mascarpone umieszczamy w jednej misce - miksujemy do utworzenia sztywnego kremu. Pod koniec dorzucamy cukier puder i skórkę z cytryny. Wykładamy krem na ciasto. Na wierzch dodajemy okruszki - dociskamy lekko (okruszki powinny dobrze przykleić się do kremu, by później nie kruszyły się podczas krojenia). Ozdabiamy suszoną żurawiną i wkładamy do lodówki, by krem stężał. Smacznego!


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: