Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Pascha

Inaczej nazywana przez nas ciastem z doniczki, bo masa serowa przez noc tężeje w doniczce glinianej w piwnicy. Najbardziej lubimy dekorować gotowe ciasto. Najczęściej obkładamy je plastrami kiwi i wbijamy słupki migdałowe. Mamy na stole wielkanocnym słodkiego jeża.

ok. ¾ kg dobrego twarogu (podwójnie zmielonego)
25 dkg masła
4 żółtka
20 dkg cukru pudru
bakalie (rodzynki, figi, orzechy, daktyle, morele, migdały, pistacje)
gaza
doniczka (gliniana)

Żółtka i cukier utrzeć na pulchną i puszystą masę. Wetrzeć w to masło. Dodać powoli ser i bakalie. Wyłożyć gazą doniczkę. Wypełnić ją masą. Obciążyć kamieniem. Następnego dnia wyjąc ciasto z formy, udekorować, nakładać dużą łyżką.

Ciocia Wanda


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: