Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Piegusek dla Pippi

Witam,
w związku z programem wyjazdu do Sztokholmu, który dostałam przesyłam przepis na ciasto makowo-pomarańczowe. Przepis i nazwa pochodzą z czasopisma "Kuchnia" i jak piszą autorzy jego cechą szczególną jest kolor pomarańczowy i piegi, ma pazur i charakterek - godny uroczej Pipi.
Jest  smaczne, proste  i oryginalne. Polecam!
Celina

PIEGUSEK DLA PIPI

CIASTO:  1/3 szkl. suchego maku, 1/2 szkl. mleka, 18dag  miękkiego masła,
1 szkl. drobnego cukru kilka kropli olejku waniliowego (nie wanilinowego)
3 jajka,1-2 łyżeczki skórki z pomarańczy świeżo otartej na drobnych
oczkach,
1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 2,5 szkl. mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosfatów).
SYROP :1/2  szkl. soku  j.w  , 1/4  szkl. cukru , 2 dag masła
DEKORACJA : długie , cienkie paseczki skórki z 2 pomarańczy.

Zalać mak gorącym mlekiem i odstawić na 20 min. Utrzeć masło z cukrem i wanilią , następnie wbijać po 1 jajku. Do gładkiej masy dodać drobno otartą skórkę, sok i mak z mlekiem. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w temp. 200 stopni  przez 45-50 min.
Składniki syropu gotować przez 2 min. na mocnym ogniu.
Ciasto nakłuć na całej powierzchni tak aby syrop dobrze wsiąkł.
Udekorować długimi paskami skórki i skropić gorącym syropem.


 


powrót

Pojechali i napisali: