Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Pierniczki leżakujące

Przepis w samą porę. Ola podesłała pomysł na inne pierniczki.

PIERNICZKI STAROPOLSKIE Aganiok

50 dag miodu
2 niepełne szkl. cukru
25 dag margaryny
1 kg i 1 szkl. mąki tortowej
3 jaja
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl. mleka
1 szkl. orzechów włoskich - siekanych
1/2 szkl. skórki pomarańczowej - posiekanej
1/2 szkl. rodzynek
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
Następnie masę schłodzić i dodać do niej mąkę, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao oraz przyprawy.
Rodzynki sparzyć i drobno posiekać. Inne bakalie także posiekać.
Ciasto dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
Uformować kulę, włożyć ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na KILKA TYGODNI w chłodne miejsce.
Piec pierniki w 180-200 stopniach.

lukier: 2 białka, 2 szklanki cukru pudru,odrobina rumu lub soku z cytryny.Wszystko razem dobrze połączyć.
po zastygnięciu przypomina "zamarznięty śnieg".
Ja lukrowałam po upieczeniu i wystygnięciu pierniczków, później poleżały jakiś czas na tackach i jak lukier zastygł schowałam je do słoja przykrywając folią spożywczą."
 

Ola


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: