Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Piernik marchewkowy

Ola zdążyła tylko wrócić z Wietnamu i już podsyła nowe przepisy, które zastały Ją w skrzynce mailowej po powrocie.

A my cytujemy za Nią.

Podaję przepis na pycha ciasto:
 
2 szklanki startej marchwi (na drobnych oczkach) – ja daję taką marchew, która mi zostaje jak robię sok z marchewki – do tych „wiórów” dolewam sok i gotowe
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru – ja daję mniej ok. ¾
3 całe jajka
2 czubate łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 czubata łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
 
Wszystko razem mieszam, dodaję bakalie (orzechy rodzynki figi brzoskwinie itp.)
Mieszam i do pieca.
Piekę 1-1,5 godziny w 180 stopniach.
Ale zawsze sprawdzam patyczkiem czy już jest upieczone.
 
Ciasta jest sporo więc piekę w blaszce keksowej dużej (taka długa i cienka ) myślę że na dwie małe też by starczyło.
 
Ola

powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: