Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Piernik

Bożonarodzeniowa słodycz od Oli i Wacka. Nie tylko mam przepis ale i najprawdziwszy piernik, który wraz z miłymi życzeniami dotarł do mnie kilka dni temu. Leżakuje w folii zgodnie z zaleceniem, choć sam jego zapach kusi i to bardzo.

Jest to rodzinny przepis bardzo stary, ale jest jedno ale, otóż piernik musi być upieczony miesiąc przed świętami. Z tej porcji wychodzą trzy pierniki.

200 g miodu
1 szklanka cukru
250 dag masła
miód, tłuszcz, cukier rozpuścić i dodać (wymieszać):
8 żółtek utartych z 1 szklanką cukru
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki kakao
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 porcja korzeni piernikowych
1 kieliszek wódki
1/2 szklanki Inki
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku
około 1 kg mąki
bakalie
wymieszać delikatnie z ubitą pianą z 8 białek

Całość piec w piekarniku (temp. 180 C) około 1 godziny

S M A C Z N E G

Przechowywać w lnianej ściereczce w folii plastikowej w chłodnym miejscu.

Ola i Wacek wraz z Córami – Chiny, Peru/Boliwia


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: