Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Rolada malinowa

Nowa propozycja Asiuni!
 
Rolada czekolada maliny
 
 
Czas przygotowania: około 30 minut

3 jajka
30 g cukru pudru
30 g drobnego cukru do pieczenia
30 g mąki
2 łyżki dobrego, ciemnego kakao
Szklanka śmietany 36% (najchętniej używam 40% śmietany ekologicznej)
1 łyżka cukru pudru
cukier puder do posypania
kubek malin lub innych letnich owoców


Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.
Jajka i cukier puder ubijamy mikserem na kogel mogel
Kakao wymieszać z mąką i delikatnie połączyć z koglem moglem.
Wylać na natłuszczony papier i lekko wyrównać łopatką. Piec 12 minut.
W tym czasie na stolnicy rozłożyć czystą ściereczkę, na niej położyć arkusz papieru do pieczenia, który należy posypać miałkim cukrem. Następnie położyć na nim upieczone, jeszcze ciepłe ciasto, oderwać delikatnie papier, na którym się piekło i ostrożnie zwinąć ciasto razem z posypanym cukrem arkuszem prostopadle do krótszego boku.
Odstawić na 5 minut, by ostygło.
W tym czasie ubić śmietanę z łyżką cukru pudru. Rozwinąć ciasto, posmarować bitą śmietaną, posypać malinami i ponownie zwinąć, tym razem bez papieru. Gotową roladę zawijamy w papier i ściereczkę i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 30-60 minut.
Po schłodzeniu kroimy na plastry i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

powrót

Pojechali i napisali: