Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sernik cytrynowy

Przepis w całości znalazłam na kwestii smaku.pl. Moja Mama uwielbia serniki i jest bardzo wymagająca  jeśli chodzi o ich puszystość, delikatność, smak. Uwielbia te mokre, aksamitne i ten sernik właśnie taki jest.

250 g serka mascarpone

600 g twarogu zmielonego

skórka z 2 cytryn otarta

1 szkl cukru

4 jajka

ekstrakt z wanilii ok. 2 łyżeczek

laska wanilii

Piekarnik nagrzać do 160 stopni, na dno wstawić foremkę z wodą.

Serek mascarpone  miksować z twarogiem, skórką, dodać cukier, wbijać po 1 jajku, miksować, dodać wanilię. Należy wszystko miksować na małych obrotach i niezbyt długo, tylko do połączenia wszystkich składników na gładką masę.

Wylewamy to do małej okrągłej foremki wyłożonej papierem. Aby sernik był biały na górze przykryć folią alu podczas pieczenia.

Pieczemy 60 minut. ew. +5. Przez kolejnych 10 zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku i dopiero potem studzimy.

 

Całość polewamy sosem cytrynowym.

W misce osadzonej w garnku z gotującą się wodą mieszamy 2 cytryny sok + 2 jajka + 60 g cukru + 60 g  masła zimnego pokrojonego w kawałki. Wymieszać drewnianą łyżką i gotować do ok. 10 minut aż masa zacznie gęstnieć. Gdyby pokazały się małe grudki ściętego białka, bo jaja były zbyt słabo rozmieszane, wystarczy przetrzeć krem przez sito. Polać sernik wystudzonym kremem i schłodzić całość w lodówce, najlepiej przez noc. 

 


powrót

Pojechali i napisali: