Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sernik czekoladowo- malinowy

Przepis znaleziony na blogu o pysznym jedzeniu. Bardzo ciekawe połączenie sera, czekolady i owoców. Oczywiście mnie przyciągnęły maliny, ale mozna je zastąpić wiśniami, jagodami...

Sernik czekoladowo-malinowy

 
 - 400 g gorzkiej czekolady
 - 400 g masła
 - 800 g cukru pudru 
 - 10 jajek
 - 220 g mąki 
 - 800 g sera kremowego
 - 2 cukiry waniliowe 
 - 250 g świeżych malin (mogą być mrożone)

 
Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 25 x 30 cm  (będzie puszysty i wysoki serniczek, porcję możną też podzielić na  pół, wyjdzie nam wtedy niski sernik. wysmarować masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 500 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 6 jajek - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę.
3/4 mikstury wlać do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową. Można zrobić plamki na białym cieście.  
Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny.
Piec 45-60 minut. Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku. 
 
Estera  

powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: