Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sernik czekoladowy Asiuni

Sernik czekoladowy (znaleziony na blogu kulinarnym White Plate)
Spód:
180 g biszkoptów (można zastąpić dowolnymi ciastkami)
120 g masła
2 łyżki kakao

Masa:
1 kg białego sera, zmielonego (PRESIDENT)
200 g drobnego cukru
1 cukier waniliowy lub laska wanilii
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na kawałki i roztopionej w garnuszku lub w kąpieli wodnej
2-3 łyżki rumu lub innego likieru

Tortownica o średnicy 23 cm, wysmarowana masłem


Spód:
wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Powstaną okruchy, którymi należy wykleić spód tortownicy i 1/3 wysokości jej brzegu..
Masa:
Ser zmiksować z cukrem i wanilią, dodawać po jednym jajku, na końcu rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i alkohol.
Nie należy miksować zbyt długo, ponieważ masa stanie się zbyt płynna ale należy to zrobić mikserem aby dobrze rozprowadzić czekoladę.
Wlać masę na spód z biszkoptów.

Piekarnik nagrzać do 160 st C.
Wstawić sernik i piec 40-50 minut - sernik jest upieczony, kiedy masa jest ścięta, ale niezbyt twarda. Warto sprawdzić stopień upieczenia ciasta po 40 minutach. Nie należy piec zbyt długo bo sernik będzie twardy a ma mieć konsystencje kremu. Przed podaniem można posypać kakao najlepiej o smaku malinowym lub miętowy (do kupienia na Kostaryce)

Ostudzić. Wstawić do lodówki na całą noc. Wówczas będzie się lepiej kroił.

Asiunia


powrót

Pojechali i napisali: