Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sernik dietetyczny bez mąki

To małe kłamstwo wynika z faktu, że do sera nie dodaje się żadnego zagęszczacza (mąka, budyń czy ciepły tłuszcz). Esia sernik jest pyszny bardzo podobny do tego na pikniku w RPA, w oryginalnym przepisie jest więcej cukru ale jest za słodki i w spodzie jest mąka razowa, której większość z nas nie ma w swojej spiżarni. Przepis po zmodyfikowaniu:

Dietetyczny sernik

Spód:
130 g mąki pszennej
20 g cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
30 g masła
50 g miodu płynnego
20 ml wody (gdy ciasto będzie za suche)

Masa:
350 g mascarpone
250 g sera kremowego (użyłam mielonego twarogu firmy President)
120 ml mleka skondensowanego słodzonego
120 ml śmietany 36%
120 ml greckiego jogurtu, zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany
cukier z prawdziwą wanilią
120 g cukru pudru
3 jajka

Spód:
Zmiksować wszystkie składniki. Powstanie nam lekko klejąca masa (jeśli jest zbyt sucha, należy dolać wodę). Wylepić ciastem spód i brzegi tortownicy o średnicy 20 cm. Jeśli tortownica nie jest szczelna lub nie jesteśmy tego pewni, należy dodatkowo owinąć ją dookoła folią aluminiową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
Ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika i piec 12 minut.

W tym czasie przygotować masę:
Zmiksować mascarpone, twaróg i cukier puder. Dodać wanilię, następnie wbijać po jednym jajku. Na końcu dodać jogurt, śmietanę, mleko skondensowane.
Masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić, by sernik ostygł (dzięki temu nie opadnie).
Podawać z dowolnymi dodatkami: owoce można również polać gorącą żurawiną jak w torcie bezowymJ))).

Asiunia – Peru/Boliwia, Meksyk, RPA


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: