Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sernik Ewy

SERNIK EWY

O tym serniku nasłuchałam się legend! Ewa wspominała go nawet zaciągając się sziszą (fajka wodna) podczas jednej z ciepłych nocy, jakie spędziliśmy w Egipcie.

CIASTO KRUCHE

3 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny Kasia
¾ szkl. cukru( może być pół)
Cukier waniliowy
4 żółtka

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Białka odkładamy do naczynia na potem - do lodówki.

Mąkę należy koniecznie przesiać do dużej miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Włożyć lekko schłodzoną margarynę. Wszystko połączyć i bardzo drobno posiekać nożem, a następnie krótko zagnieść (aby ciasto zbyt mocno się nie kleiło, ale żeby było jednolite).

Następnie podzielić na 2 części i jedną wyłożyć na średnią blaszkę posmarowaną lekko margaryną i posypaną krupczatką. Ciasto układam równomiernie i gęsto nakłuwam widelcem (będzie bardziej kruche) Blachę owijam folią, drugą część ciasta dość mocno „spłaszczam” ( aby szybciej i mocniej zmrozić), wkładam do folii. Wszystko razem wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin. (im dłużej tym ciasto bardziej kruche)

MASA

80 dkg twarogu( koniecznie potrójnie mielony – BACHA-PRESIDENT pakowany po 0,5 kg w plastikowych pudełkach)
1 budyń śmietankowy bez cukru ( opakowanie z napisem „dużo większa porcja”-  Delekta - porcja powinna być większa, gdyż lepiej „wiąże ser”.)
1 żółtko i 1 całe jajko
½ szkl. cukru
1/2 kostki margaryny Kasia,
Cukier waniliowy
Puszka brzoskwiń, które należy odsączyć i pokroić w plasterki.

Składniki te powinny mieć jednakową temperaturę ( zapobiega to zwarzeniu masy)

2 żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Białko z jednego jajka odłożyć do naczynia

Drugie białko dodajemy do 4 poprzednich ( z tego powstanie beza)

Do żółtek dodajemy margarynę, mieszamy lekko mikserem, potem ser, znów mieszamy na koniec budyń, a następnie mikserem na najwyższych obrotach mieszamy przez 5 minut. Do takiej masy dodajemy ubite na sztywno białko z 1 jajka (ze szczyptą soli). Bardzo leciutko mieszamy łyżką na jednolitą masę. Wykładamy ją na blaszkę. Układamy pokrojone brzoskwinie.

Do 5 białek dajemy szczyptę soli i po trochu szklankę cukru - ubijamy sztywną pianę jak na bezę. Wykładamy na brzoskwinie i na to posypujemy wiórki z kruchego zmrożonego ciasta –starte na tarce o grubych otworach.

Pieczemy w temp. 180 C ok. 1 godz. (pierwsze 20 min. z termoobiegiem- będzie bardziej chrupiący)

Czekamy najmniej 0,5 h aż ciasto przestygnie, w przeciwnym razie może opaść (ale i wtedy tez jest pyszne!!!).

Po dojściu do wprawy sernik ten robi się bardzo szybko.

SMACZNEGO!!!!!!

Ewa - Egipt


powrót

Pojechali i napisali: