Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sernik Kini

Spotkałyśmy się na Halloween i prócz wielu dań z dyni ten sernik zawojował świat. Jest bardzo puszysty i po prostu pyszny!
 
Oto przepis na sernik :
 
6 jajek
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kg sera białego tłustego zmielonego (najlepszy ser Jana)
250 gr serka mascarpone (proponuję Piątnicę)
1łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem + mascarpone i mix + ser Jana mix + proszek do pieczenia i mąka ziemniaczana mix. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Łączymy masę serową z białkami (delikatnie). Całość wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką( u mnie sprawdza się okrągła blaszka "tortowa" w innej ciasto opada). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 (bez termoobiegu, ja mam opcję do pieczenia ciast), piec 1h po 10 min zmniejszyć temp na 170/160. Po godzinie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na około 20 minut do ostygnięcia przy zamkniętym piekarniku, później stopniowo chłodzić.
Tyle z pamięci. W oryginalnym  przepisie jest jeszcze spód z kruchych ciasteczek maślanych - 250 gram ciasteczek kruszysz na dnie formy zalewasz ciastem.
 

Kinia


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: