Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sernik piernikowy

Puszysty sernik o delikatnym aromacie piernika. Ze względu na aromat piernika kojarzy się z świętami Bożego Narodzenia zrobiłam go na Wielkanoc równie dobrze smakuje.

Sernik na piernikowym spodzie przepis zaczerpnięty z Internetu

Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
do posypania: tarta gałka muszkatołowa

Spód:
Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.

Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:

Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.

Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Wstawić sernik.
Piec 45-50 minut. Jeśli brzegi sernika zaczną się zbyt szybko rumienić, należy przykryć sernik folią aluminiową.

Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Asiunia


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: