Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sernik wigilijny

Wigilijny sernik na piernikowym spodzie wg przepisu Tessy Caponii – Borawskiej którą uwielbiam – bo gotuje prosta i wykwintnie zarazem
Spód:
10 dag pokruszonych ciasteczek typu digestive
5 dag orzechów laskowych
3 łyżki masła
 1 czubata łyżka do pierników
Masa serowa
50 dag twarogu
 2 jajka
 5 dag cukru
 Tarta skórka z 1 pomarańczy
 Do ozdoby:
 Cukier puder
 Migdały
 
Orzech laskowe zrumienić w piekarniku, potem Milic i dodać do pokruszonych ciasteczek. Dodać roztopione masło i przyprawę. Wymieszać. Spód ułożyć w tortownicy wyłożonej pergaminem, docisnąć  i wstawić do piekarnika – 200 stopni na około 15 minut.
Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem. Dodać skórkę. Wylać masę na upieczony spód. I piec 30 minut w temperaturze ok. 160 stopni. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
 
Ja robie z podwójnej porcji.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem udekorować migdałami.
Szybko, prosto i wyśmienicie.
Jola

powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: