Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Wielkanocnie ale nie tylko. Ja wykorzystałam imieniny Olka by go przetestować. Co mnie przekonało? Ilość białej czekolady. Przy takiej bombie musi być pyszny. I był.

Przepis znalazłam na Moje wypieki.pl

Spód:

250 g mąki pszennej

200 masła zimnego

100 g brązowego cukru jasnego

100 g zmielonych migdałów

1 żółtko

Posiekać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce nawet ok. 2 godzin. Wylepić spód dużej formy na sernik wraz z bokami. Uwaga porcja ciasta jest duża, zadbać warto o to by spód nie był zbyt gruby.

Piec w 160 stopniach przez 20 minut, warto przykryć papierem do pieczenia. Zdjąć papier i piec kolejne 10 minut. Wystudzić.

 

Masa serowa:

1 kg twarogu zmielonego tłustego, dobrego

180 drobnego cukru do wypieków (dałam ok. 120 próbując masę)

1 łyżeczka wanilii

100 ml mleka

5 tabliczek białej czekolady roztopionych w kąpieli wodnej

5 dużych jaj (oddzielnie żółtka i białka)

Wszystkie składniki poza białkami wymieszać w misce, nie napowietrzać. Ubić pianę z białek wmieszać do masy. Piec w 150 stopniach przez ok. 70 minut. Wystudzić w piekarniku i zostawić w lodówce na całą noc.

Podawać z owocami lub innymi dekorkami na wierzchu. Ja serwowałam sernik z czerwoną porzeczką.

Jest wysoki, nie opada, bardzo kremowy i treściwy. Taki prawdziwy konkretny sernik. I oczywiście idealny dla wielbicieli białej czekolady.

Estera


powrót

Pojechali i napisali: