Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Serniko-piernik

Sernik na piernikowym spodzie 

Przepis bardzo aromatyczny i prosty, a połączenie piernika i sernika akurat na święta!

10 dkg pokruszonych ciasteczek typu digestive
5 dkg orzechów laskowych
3 łyżki masła
1 czubata łyżka przyprawy do pierników 

Masa serowa:
50 dkg twarogu
2 jajka
5 dkg cuku
tarta skórka z 1 pomarańczy 

Orzechy laskowe piec w piekarniku przez ok.. 5 minut (musi być rozgrzany). Zmielić i dodać do pokruszonych ciasteczek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Formę do ciasta wyłożyć pergaminem. Wylać masę, docisnąć do spodu. Wstawić do piekarnika. Wyjąc po ok. 15 minutach.

Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem, dodać skórkę pomarańczową. Wlać masę na gotowy spód i piec przez ok. 30 minut.

Zostawić w blasze do ostygnięcia. 

Przepis znalazłam w Twoim Stylu. Ja wzmocniłam ser rodzynkami i olejkiem aromatycznym.

Na wierzchu można posypać cukrem pudrem. 

Estera


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: