Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ślimaczki francuskie

Najprostszy sposób na szybko. A jaki wygodny i praktyczny. Iza Kudlik zaprezentowała ślimaczki z własnej roboty dżemem morelowym, ja polecam także wariant z makiem.

Ciasto francuskie, najlepiej w rulonie, świeże, niemrożone

Dżem dowolny

Masa makowa - jeśli gotowa to ubieram ją w skórkę pomarańczową, miód, bakalie, orzechy, cynamon, itp, wszystko przesmażam na maśle i pozwalam masie wystygnąć

 

Rulon ciasta należy delikatnie rozwinąć i posmarować suto dżemem albo masą, potem bardzo luźno zawinąć, by ciasto miało miejsce na urośnięcie.

Do piekarnika aż się zarumieni, to jest ok. 40-50 minut.

Można posypać cukrem pudrem. Pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują


powrót

Pojechali i napisali: