Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tarta bezowo - karmelowa

Akurat do niedzielnej kawki.

Tarta bezowo-karmelowa:

Ciasto kruche wg obojętnie jakiego przepisu (byle z cukrem zamiast soli)
Wyłożyć tortownicę (także boki) i piec ok. 30 min.

W międzyczasie zrobić masę karmelową:

Kubek ciemnego cukru trzcinowego, kubek (i troszkę) mąki, kubek mleka – wymieszać na ogniu, dodać 1/3 kostki masła. Gotować 8 min. aż masa będzie gładka.

Na koniec (po zdjęciu z ognia) dodać 2 żółtka.
Wyłożyć masę na upieczonym spodzie.

Na koniec ubijamy pianę z 4 białek, dodając 4 łyżki białego cukru. Ważne, aby dodać cukier na samym początku, bo jeśli zrobimy to na końcu, to nam białka opadną.

Wyłożyć białka na masie karmelowej, nie rozsmarowywać zbyt dokładnie, bo im więcej będzie ‘górek’, tym fajniejszy efekt końcowy.

Wstawić do gorącego (200 st.) piekarnika na 10-12 minut.

Podawać można na ciepło lub na zimno.

Voila.

Marzen - JAMIRAMI


powrót

Pojechali i napisali:

PFR