Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tarta cytrynowa

Pyszna tarta cytrynowa 

Długo szukałam dobrego przepisu na tartę cytrynową. Kojarzy mi się zawsze z Ameryką Południową. Jest tam w każdej kawiarni otulona grubym kożuchem piany z białek. Niestety jest słodka jak ulepek. A że konkurencją dla niej są jeszcze słodsze ciasta z kremem – ja i tak zawsze sięgam po cytrynówkę!

W książce Agnieszki Maciąg jest przepis, który lekko zmodyfikowałam i po prostu to jest to!!! 

Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko

Szybko zagnieść plastyczne ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny.

W tym czasie zrobić krem.

Krem:
Sok z dużych 5 cytryn
Starta skórka z tych 5 cytryn
9 jaj
300 ml śmietanki kremówki
400 g cukru (ja dałam ciut mniej) 

Utrzeć jaja, śmietanę, cukier, sok i skórkę. Najlepiej mikserem na puszystą masę. Moja była na pozór dość lejąca a ładnie ścięła się w pieczeniu. 

Potrzebna forma do tart, najlepiej dość wysoka i może być ceramiczna. Wylepić nią ciasto i posypać fasolą. Piec ok. 10 minut w 200 stopniach. Wysypać fasolę i zarumienić ciasto przez ok. 5 minut. Delikatnie na przestudzone ciasto wylać masę (mi się nie zmieściła całość) i wsunąć na kolejne 40 minut do piekarnika. Piec w 180 stopniach

Rewelacja do małej czarnej! 

Estera


powrót

Pojechali i napisali: