Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tarta morelowa z rozmarynem

Jola znowu podrzuciła sezonowy smakołyk, tym razem z morelami:

Wczoraj robiłam pyszną tartę morelową z przepisu Tessy Caponi-Borawskiej

Ciasto- 20 dag mąki, 16 dag masła, szczypta soli, pare łyżek zimnej wody - zagnieść, schłodzić w lodówce 30 min. Ja zawsze spody podpiekam. Temperatura pieczenia 180 stopni.

1kg moreli obrać pokroić na połówki. Na spód wyłożyć 6 dag zmielonych migdałów, potem morele, posypać 15 dag cukru, 5 dag płatków migdałów i 2 łyzki płynnego miodu.Posypać świeżym rozmarynem. Piec 40 minut, w sumie to zależy od piekarnika i moreli.

Palce lizać.

Jola


powrót

Pojechali i napisali: