Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tiramisu

Kolejny popisowy przepis Ewy z Egiptu.

Polecam – smakuje jak we Włoszech! Koniecznie z filiżanką espresso.

200 ML ŚMIETANKI KREMÓWKI
5 ŁYŻEK DROBNEGO CUKRU
4 ŻÓŁTKA
500 G SERKA MASCARPONE ( KONIECZNIE WŁOSKA WERSJA – POLSKI NIE SPRAWDZA SIĘ )
200 G PODŁUZNYCH BISZKOPTÓW ( NAJLEPSZE SĄ PAKOWANE PO 500 G Z NAPISEM TIRASMISU- DOSTĘPNE W MARKETACH)
4 ŁYŻKI MOCNEJ KAWY EKSPRESSO
4 ŁYŻKI LIKIERU AMARETTO
KAKAO W PROSZKU

Wszystkie składniki powinny być schłodzone (miski także)

Śmietanę z 1 łyżką cukru ubić na sztywno.

Żółtka z resztą cukru utrzeć na krem, używając najszybszych obrotów miksera. Dodawać po łyżce serka, następnie, przy najmniejszych obrotach  - ubitą śmietanę

W naczyniu ułożyć biszkopty Wymieszać kawę z likierem i tą mieszanką skropić niezbyt mocno biszkopty. Na to warstwa kremu, potem znów biszkopty i krem. Całość oprószyć kakao ( zawinąć w folię ) i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz  Najlepsze jest jednak na drugi dzień ( jeśli dotrzyma…J.)

SMACZNEGO!!!!!!

Ewa - Egipt


powrót

Pojechali i napisali: