Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tort bezowy z whiskey

Oto przepis od Oli, która jeszcze wprawdzie nie zrobiła tego tortu sama, ale już się nim zajadała w pracy, podobno pycha

 

Tort bezowy – wymaga dobrej whisky
 
Bezy – 2 opakowania – układać warstwami w tortownicy 26 cm średnicy (ułożyć całe bezy i uzupełniać pokruszonymi, nie szkodzi, że będą szczeliny)
Krem -  robię zawsze na oko (powinien być konsystencji gęstej śmietany) wg. poniższego przepisu :
2 kostki masła (np. fińskie lub irlandzkie) + 2 żółtka + ok. ½ szklanki  cukru pudru – zmiksować na puszystą masę, następnie rozpuścić w  50 ml whisky  3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i stopniowo dodawać do kremu ciągle ucierając mikserem. Skosztować i dodać wg uznania: cukru lub kawy (rozpuszczonej w odrobinie whisky) lub samego alkoholu.
Kremem przekładać bezy (bezy-krem - bezy –krem - trochę kremu zostawić na boki tortu) tortownicę schłodzić w lodówce, wyjąć tort, resztką kremu posmarować boki.
Tort posypać uprażonymi płatkami migdałów lub inaczej udekorować
Tort zawsze jest troszkę inny w smaku, ale zawsze bardzo dobry.

Ola


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: