Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tort bezowy

Próbowałam go w pudełeczku plastikowym na Okęciu przed wylotem do Egiptu. Smakował na tyle wybornie, że do wyjadania go dołączyła prawie cała grupa siedząca przy stoliku. Nie sposób się w nim nie zakochać.

TORT BEZOWY

SKŁADNIKI
- 8 białek
- 400 g cukru

Krem do przełożenia
- krem budyniowy ( ten od miodownika przepis w Smaczkach)
- krem angielski ( przepis poniżej)
- bita śmietana

Ubić wszystko na sztywną masę.

Na pergaminie uformować dwa koła ( 20 cm) z ubitych białek. Pieczemy ok. 1,5 godziny tzw. bezę. Dobrze jak się wysuszy, jak się nie uda wysuszyć nic nie szkodzi.

WAŻNE : pieczemy na pergaminie nie w tortownicy

Po upieczeniu przekładamy tort jednym z wybranych kremów oraz żurawiną czyli:
- beza -  żurawina – krem – żurawina – beza

Ja przełożyłam tort kremem budyniowym i śmietaną był pyszny czyli:
-beza - żurawina – krem budyniowy – żurawina – śmietana – żurawina – beza – krem budyniowy cieniutko posypany kakao

Moja beza nie wysuszyła się bardzo ale była i tak pyszna. Odsyłam do wrażliwego podniebienie EsteryJ

Składniki do kremu angielskiego:
- 1 l kremówki
- laska wanilii
- 6 żółtek
- 150 g cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki

Przygotowanie:
W rondlu gotujemy śmietanę z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Wyławiamy wanilię, a śmietanę wlewamy do żółtek, mieszamy, poczym wszystko razem przelewamy do rondla, stawiamy na małym ogniu cały czas mieszamy aż sos zacznie gęstnieć.

Asiunia – Chiny, Peru, Meksyk i RPA (? Mam nadzieję, że jednak tak)


powrót

Pojechali i napisali: