Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tort czekoladowy z Wenezueli

Tort z czekolady Chipilina

178 g kakao gorzkie w proszku

178 g oleju

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

300 g cukru

700 g mąki

4 jaja

½ tabliczki gorzkiej czekolady

W jednej misce wymieszać kakao, mąkę, proszek, sól.

W drugiej misce zmiksować jaja + cukier, dodać olej, roztopioną czekoladę.

Do składników mokrych dodawać suche i miksować aż do dokładnego wymieszania.

Przygotować formę, te proporcje są wymierzone na dużą prostokątna blachę.

Nasmarować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w 200 stopniach ok. 40 minut, sprawdzić patyczkiem.

Smacznego!

Podawać koniecznie w towarzystwie mocnej kawy i wspomnień z Wenezueli!  


powrót

Pojechali i napisali: