Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tort orzechowo - kawowy

Przepyszny kawowo-orzechowy tort, który rozpływa się w ustach.

Iza ugościła mnie nim u siebie w domu po naszej wyprawie na Krym. Próbowałam ten przepis wielokrotnie, zawsze smakował wybornie. 

6 jajek
15 dkg cukru
18 dkg orzechów włoskich
2 łyżki tartej bułki
1 cukier waniliowy 

Utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać zmielone orzechy, bułkę i cukier waniliowy, delikatnie wymieszać z pianą z białek ubitą na sztywno. Włożyć do okrągłej formy i piekarnika nagrzanego do 180 do 200 stopni na ok. 1 godz. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić i przełożyć kremem. Na to wyłożyć bezy i wiśnie. Przykryć drugim krążkiem. 

KREM:
utrzeć na pianę
40 dkg masła
20 dkg cukru
6 jajek

wbić po jednym z 6 żółtek stale mieszając, na sam koniec dodać kilka łyżek zmielonej kawy, można tez dodać 1 łyżkę koniaku 

Iza, Krym


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: