Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Trufle cynamonowe

Trufle cynamonowe

Temat trudny i nie zawsze łatwy, a te u Kasi Sudy - Tomaszkiewicz okazały się przepyszne.

5 g cynamonu

85 g białej czekolady

85 g czekolady 70%

100 g śmietany 30%

20 g miękkiego masła

 

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej

30 g kakao

 

Śmietanę zagotować razem z cynamonem. Odstawić na ok. 10 minut, w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady. Wlewać gorącą śmietanę do czekolady. Wymieszać szpatułką. Kiedy masa ostygnie dodać i wmieszać masło. Wstawić w formie do lodówki. Odstawić do zgęstnienia. Nakładać kulki i formować w ręce okrągłe pralinki lub wyciskać stożki z rękawa spożywczego.

Można 50 g czekolady rozpuścić i maczać w niej trufle a potem obtoczyć w sypkim kakao. Można też podać trufle w samym kakao bez czekolady.

 

Inna opcja to zamiast cynamomu należy dodać mieloną kawę 20 g. Po zagotowaniu należy przetrzeć przez sito.

 

I jeszcze inna alternatywa to kardamon, którego wyłuskane ziarenka z ok. 8 sztuk gotujemy wraz ze śmietaną. Następnie odcedzamy przez sitko i postępujemy dalej jak powyżej.

Estera

 


powrót

Pojechali i napisali: