Relacje z podróży ESTA Travel - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Apulia 26.05-2.06.2024

Lekcja gotowania


28-05-2024

Grotte di Castellana 

Po śniadaniu i poranku w Masserii wybieramy się na wycieczkę grotami Castellana. Dojeżdżamy do miasteczka, w którym odkryto te niesamowite korytarze podziemne. Nasza trasa wiedzie przez 3 kilometry korytarzami, które stworzyła natura. Formacje skalne, stalaktyty, stalagmity, kolumny, groty w przeróżnych kształtach i kolorach, kryształy tworzące fantastyczne rzeźby robią ogromne wrażenie. Wędrówka wydaje się krótka - tyle po drodze jest do podziwiania, że czas płynie bardzo szybko. Na zakończenie roku chodzimy do groty, na której wnętrze wpadają promienie słońca przez okrągły otwór u góry. 

Po takim spacerze czas na lunch w zaprzyjaźnionej już restauracyjce, prowadzonej przez przesympatyczne małżeństwo Włochów. 

Apulia to prócz zabytków jedzenie. I to nie byle jakie!! A cóż innego nam pozostaje jak spróbować nauczyć się przygotowywać orecchiette, taralli i pasticciotto? 

Lekcja gotowania

To właśnie plan na popołudnie - lekcja gotowania w naszej Masserii pod okiem szefa kuchni restauracji oraz mistrza cukiernika- piekarza, który w pobliskim Fasano na własne piekarnie i szkoli też uczniów. No cóż- okazało się, że jesteśmy całkiem zdolnymi kucharzami! To, co wyszło spod naszych palców jedliśmy na kolacje - orecchiette - nie idealne w kształcie, ale w smaku owszem! Taralli woziłam z nami przez kolejne dni, a pasticiotto zniknęły w tempie bardzo szybkim. 

Prócz zrobionych przez nas dań, uraczyliśmy się wspaniałą kolacją złożoną z charakterystycznych dla Apulii potraw i przystawek - bombette, sery takie jak caciocavallo, burrata czy ricotta, szynka capocollo, warzywa w tempurze i ogórek w kształcie melona! 


Następny dzień


Pojechali i napisali: