Relacje z podróży ESTA Travel - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Wietnam 21.01-4.02.2024

Czas na gotowanie!


30-01-2025

Dzisiaj zamieniliśmy się w kucharzy! 

Byliśmy na organicznej farmie, na której właściciele uprawiają różne typowe dla Wietnamu zioła. Widzieliśmy, jak rośnie: bazylia tajska, cynamonowa, mięta czekoladowa, trawa cytrynowa, hibiskus, kurkuma, cytronela i wiele wiele innych. Dowiedzieliśmy się też jak wykorzystać poszczególne zioła i przyprawy w celach leczniczych. 

Przyszedł czas na gotowanie! Najpierw zrobiliśmy przepyszny sok detox z kumkwatu, trawy cytrynowej i mięty. Później zabraliśmy się za konkrety: gotowane na parze sajgonki, smażone naleśniki z mąki ryżowej (ban xeo), kwaśną zupę grzybową, morning glory (zielone części powoju).

Nauczyliśmy się też, jak podrzucać naleśniki bez używania szpatułki! 
Poszło nam świetnie z gotowaniem, dlatego zajęcia skończyliśmy ze stołem pełnym pyszności. Nie było szansy, żebyśmy wszystko zjedli. 

Historia Hoi An

Przejedzeni ruszyliśmy do miasta, żeby poznać historię Hoi An. Odkryliśmy m.in., że jeden z zabytków miasta został uwieczniony na banknocie 20.000 dong! 

Dzień zakończyliśmy tradycyjną wietnamską kawą. Później część grupy wybrała się na wycieczkę rowerową na pobliskie pola ryżowe, a reszta ruszyła w uliczki starego miasta na dalsze zakupy. Niektórzy odwiedzili też wystawę zdjęć francuskiego fotografa - Réhahna, który fotografuje najbardziej odległe zakątki Wietnamu.  


Następny dzień


Pojechali i napisali: