Relacje z podróży ESTA Travel - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Japonia z Anią 21.03-9.04.2025

Z Tokio w sercu i smakiem kawy na ustach


25-03-2025

Ostatni dzień w Tokio

Zaczynamy spokojnie i pięknie – od wizyty w Gotokuji, świątyni, która przyciąga nie tylko swoim spokojem, ale i… setkami ceramicznych kotków maneki-neko. To miejsce pełne symboliki, związane z legendą o ocaleniu samuraja – i z pewnością jedna z najbardziej wyjątkowych świątyń w stolicy.

Meguro

Następnie przenosimy się nad rzekę Meguro, gdzie mieszkańcy szykują się już na nadejście hanami. Choć wiśnie jeszcze nie rozkwitły, atmosfera jest niemal świąteczna – piknikowe maty, lampiony, zapach wiosny.

Starbucks Reserve Roastery Tokyo

W połowie dnia zatrzymujemy się w niezwykłym miejscu: Starbucks Reserve Roastery Tokyo. To coś więcej niż kawiarnia – to kawowe doświadczenie na światowym poziomie. Czteropiętrowy budynek z własną palarnią, japońskim designem i widokiem na rzekę tworzy przestrzeń, w której kawa staje się sztuką. Goście są zachwyceni – to niepowtarzalne miejsce.

Shabu-shabu na lunch

Po południu wracamy do Shibuya – tym razem na lunch w formie shabu-shabu, czyli samodzielnie gotowanego, cienko krojonego mięsa i warzyw w bulionie. To nie tylko posiłek, to interaktywne doświadczenie i mnóstwo radości przy stole. Po lunchu – czas wolny na zakupy i ostatnie zdjęcia przy słynnym skrzyżowaniu.

Na zakończenie odwiedzamy Meiji Jingu – świątynię ukrytą w lesie w samym sercu miasta, a potem Harajuku i kultową uliczkę Takeshita Dori, pełną kolorów, modowych eksperymentów i japońskiej młodzieżowej energii.


Następny dzień


Pojechali i napisali: